Vítejte a dobrou chuť,
Nacházíte se v regionu Frenštátska, kde se mísí Valašská s Lašskou kuchyní, tradiční jídla s jejich moderními variacemi, voňavé pečínky i sladké dobroty. A samozřejmě se tu vznáší i všudypřítomná vůně slivovice.
Charakteristickou složku výživy valašského lidu představovaly produkty salašnického hospodaření: ovčí sýr, brynza, ovčí máslo, žinčica. Žinčica se vyráběla svařením ovčí syrovátky a používala se i na léčení tuberkulózy.
Největší význam pro výživu valašských obyvatel však mělo pěstování pohanky a jejího odolnějšího druhu „tatarky“. Jedla se téměř každý den, nejčastěji uvařená v mléce s medem.
Pro textovou část byla využita maturitní práce Ondřeje Fojtíka, 27. 4. 2002 s názvem:
Minulost ve Valašské a Lašské kuchyni
Kontrabáš
400 g uzeného masa, 400 g pohanky (lámanky), 8 dl vody, 4 plátky slaniny, zelenina (paprika, rajče, ředkev), pepř, cibule, sůl, 1 větší brambor
Uzené maso a brambor uvaříme a zchladlé pokrájíme na kostičky. Do vroucí osolené vody vsypeme pohanku - lámanku, dále ji nevaříme a necháme 20 min naměknout. Pak opepříme a podle chuti okořeníme, zamícháme brambory a ozdobíme zeleninou. Při podávání přidáme uzené maso a polijeme vysmaženou cibulkou se slaninou.
Zapékaná pohanka
s kyselým zelím
1/2 kg pohanky lámanky, sůl, 4 klobásy, 1 kg kyselého zelí, sáček mražené zeleniny (kukuřice, hrášek, mrkev, cibule, květák), koření dle chuti, 2 střední cibule
Uvařené klobásky nakrájíme na tenká kolečka. Na pánev dáme olej a jemně nakrájenou cibuli. Tu lehce osmahneme do sklovata. Přidáme zeleninu, trochu soli a koření. Lehce podusíme. Do skleněného pekáče na dno vsypeme 1/2 kg pohanky, na ni naklademe klobásky, zeleninu a 1/2 kg zelí. Potom opět pohanku a opět zelí. Každou vrstvu pohanky jemně posolíme. Nakonec zalijeme 4 dcl vody a dáme do trouby zapéct zhruba na 3/4 hodiny.
Recepty čerpány z kuchařky mlynáře Zdeňka Šmajstrly » www.pohankovymlyn.cz
Hotel U Kociána
Domácí kuchyně s výběrem krajových specialit.
Trojanovice 183
tel.: 556 835 206
Hospůdka „Na Žabárně“
Nabízí výběr ze 60 teplých i studených jídel v příjemném a nekuřáckém prostředí, a také venkovní posezení.
Papratná, Frenštát p.R.
tel.: 605 754 351
Valašská rychta
Tradiční valašské prostředí s domácími i krbovými specialitami.
Dolní 1830, Frenštát p.R.
tel.: 602 750 133
Koliba nad Vlčinou
Typická valašská koliba nabízí pravá valašská jídla připravovaná na otevřeném ohni před zraky hostů.
Horečky 691, Frenštát p.R.
tel.: 556 835 354, 603 526 469
Valašská hospoda u Janíka
Horečky 890, Frenštát p.R.
tel.: 556 835 135
Koliba Juřena
Stylová restaurace nabízí pravá valašská jídla připravovaná na otevřeném ohni před zraky hostů.
Lomná 780, Frenštát p.R.
tel.: 603 954 410
Restaurace Libušín
Nejkrásnější jídelna na Valašsku byla pojmenována k poctě české kněžny Libuše. Interiér je vyzdoben freskami a sgrafity s motivy lidových pověstí dle návrhů Mikoláše Alše.
Pustevny
tel.: 556 836 207, 736 682 289
Restaurace Valaška
Pustevny
tel.: 556 836 207, 736 682 289
Koliba u Záryša
Stylová dřevěná koliba nabízí pravá valašská jídla.
Pustevny
tel.: 556 835 341
Zbojnická koliba Na Pinduli
Typická valašská koliba nabízí pravá valašská jídla
Trojanovice-Lomná
tel.: 556 836 432