Objevujte Frenštátsko gastronomicky

IMG_0915.jpg

Vítejte a dobrou chuť,

Nacházíte se v regionu Frenštátska, kde se mísí Valašská s Lašskou kuchyní, tradiční jídla s jejich moderními variacemi, voňavé pečínky i sladké dobroty. A samozřejmě se tu vznáší i všudypřítomná vůně slivovice.

Charakteristickou složku výživy valašského lidu představovaly produkty salašnického hospodaření: ovčí sýr, brynza, ovčí máslo, žinčica. Žinčica se vyráběla svařením ovčí syrovátky a používala se i na léčení tuberkulózy.

Největší význam pro výživu valašských obyvatel však mělo pěstování pohanky a jejího odolnějšího druhu „tatarky“. Jedla se téměř každý den, nejčastěji uvařená v mléce s medem.

Pro textovou část byla využita maturitní práce Ondřeje Fojtíka, 27. 4. 2002 s názvem:
Minulost ve Valašské a Lašské kuchyni

prezent_den008.jpg printo047.JPG IMG_0537.jpg strabag018.jpg PICT0058.JPG forum462.jpg IMG_0548.jpg
IMG_0960.jpg
IMG_0552.jpg
5 nej pokrmů
5 nejpopulárnějších pokrmů, se kterými se můžete setkat ve stylových a tradičních restauracích na Frenštátsku
IMG_0909.jpg

Zelňačka neboli kyselica

Polévka z kvašeného zelí – ještě začátkem 20. stol. se na snídani nic jiného nejedlo. V železném hrnci se uvařily brambory nakrájené na kostky a kyselé zelí. Polévka se zahustila moukou s mlékem anebo kyškou, ochucovala se solí nebo kmínem. Při slavnostech se do polévky přimíchalo vejce.

IMG_0932.jpg

Škračky

Speciálně připravená játra s vajíčky a cibulí

IMG_1027.jpg

Kontrabáš

Směs brambor, pohanky, masa a sýra

printo047.JPG

Pohanková kaše

Připravená na sladko s ovocem nebo na slano s uzeným

IMG_1015.jpg

Lopaťák nebo též frgál

Tenký kulatý sladký koláč se 4 druhy náplně

Kontrabáš
Kontrabáš

400 g uzeného masa, 400 g pohanky (lámanky), 8 dl vody, 4 plátky slaniny, zelenina (paprika, rajče, ředkev), pepř, cibule, sůl, 1 větší brambor

Uzené maso a brambor uvaříme a zchladlé pokrájíme na kostičky. Do vroucí osolené vody vsypeme pohanku - lámanku, dále ji nevaříme a necháme 20 min naměknout. Pak opepříme a podle chuti okořeníme, zamícháme brambory a ozdobíme zeleninou. Při podávání přidáme uzené maso a polijeme vysmaženou cibulkou se slaninou.

Zapékaná pohanka s kyselým zelím
Zapékaná pohanka
s kyselým zelím

1/2 kg pohanky lámanky, sůl, 4 klobásy, 1 kg kyselého zelí, sáček mražené zeleniny (kukuřice, hrášek, mrkev, cibule, květák), koření dle chuti, 2 střední cibule

Uvařené klobásky nakrájíme na tenká kolečka. Na pánev dáme olej a jemně nakrájenou cibuli. Tu lehce osmahneme do sklovata. Přidáme zeleninu, trochu soli a koření. Lehce podusíme. Do skleněného pekáče na dno vsypeme 1/2 kg pohanky, na ni naklademe klobásky, zeleninu a 1/2 kg zelí. Potom opět pohanku a opět zelí. Každou vrstvu pohanky jemně posolíme. Nakonec zalijeme 4 dcl vody a dáme do trouby zapéct zhruba na 3/4 hodiny.

Recepty čerpány z kuchařky mlynáře Zdeňka Šmajstrly » www.pohankovymlyn.cz

IMG_0643.jpg
IMG_9586.jpg

restaurace

Hotel U Kociána
Domácí kuchyně s výběrem krajových specialit.

Trojanovice 183
tel.: 556 835 206

Hospůdka „Na Žabárně“
Nabízí výběr ze 60 teplých i studených jídel v příjemném a nekuřáckém prostředí, a také venkovní posezení.

Papratná, Frenštát p.R.
tel.: 605 754 351

Valašská rychta
Tradiční valašské prostředí s domácími i krbovými specialitami.

Dolní 1830, Frenštát p.R.
tel.: 602 750 133

Koliba nad Vlčinou
Typická valašská koliba nabízí pravá valašská jídla připravovaná na otevřeném ohni před zraky hostů.

Horečky 691, Frenštát p.R.
tel.: 556 835 354, 603 526 469

Valašská hospoda u Janíka

Horečky 890, Frenštát p.R.
tel.: 556 835 135

Koliba Juřena
Stylová restaurace nabízí pravá valašská jídla připravovaná na otevřeném ohni před zraky hostů.

Lomná 780, Frenštát p.R.
tel.: 603 954 410

Restaurace Libušín
Nejkrásnější jídelna na Valašsku byla pojmenována k poctě české kněžny Libuše. Interiér je vyzdoben freskami a sgrafity s motivy lidových pověstí dle návrhů Mikoláše Alše.

Pustevny
tel.: 556 836 207, 736 682 289

Restaurace Valaška

Pustevny
tel.: 556 836 207, 736 682 289

Koliba u Záryša
Stylová dřevěná koliba nabízí pravá valašská jídla.

Pustevny
tel.: 556 835 341

Zbojnická koliba Na Pinduli
Typická valašská koliba nabízí pravá valašská jídla

Trojanovice-Lomná
tel.: 556 836 432

© 2008 Město Frenštát pod Radhoštěm

Informace » ICM Frenštát p. R., tel./fax: +420 556 836 916, e-mail: ic@mufrenstat.cz

Fotografie » InfoTurist, VK

Zpracovalo » Kulturní dědictví, o.s.